El conegut SII ja ha començat a caminar. El dissabte 1 de juliol va entrar en vigor al Subministrament Immediat d'Informació d'IVA, configurat com un canvi de la gestió actual de l'IVA, vigent durant 30 anys, passant a nou sistema de gestió dels llibres registre de l'impost, a través de la seu electrònica de l'Agència Tributària, i es configura com un subministrament "immediat" dels registres de facturació.
Com ja hem comentat en altres publicacions,
Hisenda no ha concedit un ajornament a l'entrada en vigor del mateix, sense fer cas als empresaris que havien sol·licitat a través d'una carta emesa per la CEOE el passat 5 de juny la possibilitat que s'ajornés aquesta entrada en vigor fins al mes d'octubre, perquè les empreses que no haguessin pogut adaptar els seus sistemes informàtics comptessin amb uns mesos addicionals.
És de destacar en matèria del SII, una consulta vinculant emesa per la Direcció General de Tributs (DGT), la primera en relació amb el nou sistema.
En aquesta consulta la DGT modifica el seu criteri en relació amb l'obligació de portar el llibre registre de factures rebudes, encara que els subjectes passius d'IVA només realitzin operacions exemptes. (En l'escrit de consulta, la consultant realitza operacions exemptes en virtut de l'article 20 .Un apartats 2n i 3r, de manera que en tot cas està obligada a expedir factura als destinataris de les operacions, siguin aquests particulars o persones jurídiques.)
Això suposa un canvi de criteri a l'establert en una consulta vinculant de l'any 2007, que establia que "quan no hi ha obligació d'expedir factura, no cal portar llibre registre de factures expedides. Pel que fa al Llibre Registre de factures rebudes, atès que l'activitat realitzada està exempta de l'impost no hi haurà dret a deduir les quotes suportades en l'adquisició de béns i serveis per a aquesta activitat, per la qual cosa tampoc serà necessària l'administració del citat llibre de registre. ".
La DGT entén necessari modificar el criteri mantingut en la consulta de 2007, i expressa a la Resolució Vinculant de DGT, V1588-17, 2017.06.20:
"D'aquesta manera, no serà necessària l'administració de llibre registre de factures expedides quan el consultant no tingui l'obligació d'expedir factura per totes les seves operacions, de conformitat amb el que estableix el Reglament pel qual es regulen les obligacions de facturació, aprovat pel Reial Decret 1619/2012, de 30 de novembre (BOE d'1 de desembre).
No obstant això, si serà necessària l'administració del llibre registre de factures rebudes, amb caràcter general, per l'empresari o professional, amb independència que l'activitat realitzada es trobi totalment eximeix de l'Impost i sense dret a la deducció de les quotes suportades en l'adquisició de béns i serveis per a aquesta activitat.
L'administració del llibre registre de factures rebudes es realitzarà a través de la Seu electrònica de l'Agència Estatal d'Administració Tributària quan el període de liquidació de l'Impost sobre el Valor Afegit coincideixi amb el mes natural segons el que disposa l'esmentat article 71 del Reglament de l'impost. "
Finalment, aquesta nova consulta es refereix a les factures recapitulatives, establint que "quan el destinatari d'aquestes operacions sigui empresari o professional, actuant com a tal, i l'expedició es realitzi amb posterioritat al mes en què s'hagin realitzat les operacions i abans del dia 16 del mes següent a aquell, el contingut de la factura haurà d'incloure la data d'expedició de la mateixa, encara que sigui posterior a la finalització del mes de realització de les operacions i anterior al dia 16 del mes següent, així com la data de realització de les operacions”.